Agonyzone

Generous Maria/Abramis Brama/Grand Magus, 2003-11-21
av Thomas Olsson
Belsepub, Göteborg
2003.11.21
 

Lyckad treklöver!
Döper man en kväll till "Monsterstoner" är det som att vinna på tipset för en älskare av Black Sabbath, nerstämda gitarrer, bluesriff och syraindränkt psykedelia.
För att ta lite historik är detta andra gången Belspub lyckas boka in en helgjuten treklöver, första var 1999 med Leadfoot, Roadsaw och Terra Firma.

Nu skriver vi 2003 i almanackan och ciggarettröken låg tung när kvällens första band Generous Maria gick på. Göteborgarna har en EP och en fullängdare i bagaget och bandet inledde med psykrökaren "Ashram Of The Absolute".
Därefter var det dags att plocka fram det tunga gardet. Multimusikern, producenten och gitarristen Dan Johansson (Transport League) serverade nergrävda 70-tals riff ur bakfickan samtidigt som sångaren Göran Florström förrvirrat rusade fram och tillbaka på scenen. Effektivt. Bra och klart sevärt.
Publiken var med på noterna redan från början och luftgitarrerna var många. Ljudet helt okej, med tanke på lokalen och dess låga takhöjd.
Även några nya låtar presenterades inslagna i genuina hårdrockspaket med nertonade stonerinfluenser. Intressant med tanke på den kommande singeln eller EP-släppet till våren.

Runt midnatt var det dags för Abramis Brama. Med texter på svenska, och musik kryddad med influenser från svensk progressiv rock, läs November,och särpräglade Sabbath-riff tog de Belsepub med storm. Intensivt. Medryckande och headbangar-vänligt. Pubiken var i sitt esse och drev bandet till riktiga stordåd. Pulserande "Nålen" med sitt vilda trummspel och grymma sound rev ner stora ovationer. Maniska "Sömnlös", eller den frustande hyllningen till vinylplattan i "Svart". Listan kan göras lång. Det kändes som den svenska 70-tals proggen och folkmusiken bredde ut sig i lokalen och hittade hem till många nya hjärtan.

En timme senare var det dags för kvällens huvudattraktion Grand Magus att servera ett bluesdrypande doompaket. Bredbent, självsäkert och fulla av pondus tog trion Janne, gitarr och sång, basisten Fox och trummisen Trisse scenen i besiktning. Långt hår. Rejäla skägg. Avklippta jeansjackor och Janne med patronbälte - här snackar vi om tunga killar.
Med två plattor, varav den nya "Monument" precis släppt, har bandet mer glidit över i Cathedral-isk doommetal och tonat ner bluesinfluenserna. Brutalt, iskallt och utan pardon körde bandet in sina metaliska doompålar i publiken som svarade med rytmiska headbangingar. Riffen träffade hjärtat och sången publikens mörka själar. Janne (även sångare i Spiritual Beggars) fick med sin kraftiga och mörka stämma blodet att isa sig. Bitvis helt strålande. Tyvärr var timmen sen, runt 02.00 och fyllan började tillta, dessutom hade många i publiken börjat droppa av. Trots allt gjorde Grand Magus en utsökt avslutning på en helgjuten kväll, vilket fick många att promenerade hem med ett leende på läpparna. 

 

BACK