Dawn Magazine

Generous Maria – Command of the New Rock

Fy fan va bra, Länge leve Göteborgare, Jag vill ha mera av dem, vad fan babblar jag om? Solklart pratar jag om stonerrockarna från Göteborg, Generous Maria.

Är någon specielt förvånad när jag säger att Göteborgare är några riktiga hejjare på att skramla fram högkvalitativ musik? Inte det minsta skulle jag tro. Generous Maria levererar stonerrock i sin bästa skepnad. Kvintetten bestående av Dan Johansson (gitarr), Jeppe Klarqvist (bas),
Ulrik Nilsson (gitarr), Mats Ohlsson (trummor) och Göran Florström (sång) vet precis hur man krämar fram ett sound med fräckhet, självförtroende och beroendeframkallande verkan.

På låt nummer 5 i ordningen tycker "Soulfight" upp. Plötsligt känner jag mig som jag befinner mig mitt uppe i en film i stil med Clockwork Orange (sådär vackert och våldsamt), eller varför inte en hjärnknäckarrulle av självaste filmgurun Quintin Tarantino. Ett geniedrag att efter en explosiv inledning tona ner tempot på skivan så lyssnaren får chansen att hämta andan och smälta det första intrycket innan det sedan återgår till raskare tempo. Jag kan inte sätta mitt skurna pekfinger på exakt vad som gör Generous Maria så bra, kanske är det gitarrernas förtrollande arbete, eller varför inte sättet sången framförs på, men vad spelar det för roll när allt man behöver göra är att slänga in skivan i spelaren och peta playknappen i botten för att avnjuta vrålhäftig stonerrock i bästa 70-tals andra?

Jag fick ett väldigt positivt intryck av "Command of the New Rock", jag är redan sugen på att höra mera från Göteborgs kvintetten. Som tur var har jag deras senaste singel "Crawl Back In" liggande och bara väntar på att sprättas och köras varm i CD-spelaren. Medan jag gör det tycker jag verkligen ni gör rätt i att kolla upp Generous Maria.

Fredrik Sjödin

4/5

BACK