Generous Maria

Primitiv hårdrock
70-talet pulserar i blodet och riffen är grovkorniga. Kritikerna är eniga. GENEROUS MARIA från Göteborg förvaltar arvet med värdighet.

Band som gillar 70-talsrock finns det gott om. Tyvärr är det alldeles för få som lyckas göra något eget av det. Göteborgarna i GENEROUS MARIA är dock ett lysande exempel på att det går.

- Skall vi kategorisera vår musik säger vi "primitiv hårdrock med ursprung i 70- talet" säger sångaren Göran Florström. Men folk får kalla det vad dom vill.

Besatta länder
Klockan är över midnatt och GENEROUS MARIA har just avslutat en spelning på rockklubben Sticky Fingers i Göteborg. Framför mig sitter sångaren Göran Florström (MARIONETT, CLOUD CATCHERS) och lead-gitarristen Dan Johansson (MARIONETT, CLOUD CATCHERS, MARY BEATS JANE, INCKA) och pustar ut.
Sedan bandets debutplatta "Command Of The New Rock" släpptes i maj har tiden varit hektisk. Intresset från utländska medier har varit stort och vissa länder har nästan blivit besatta av bandet.

-Jag säger bara italienare, säger Göran och tänder en cigarett. Det känns som alla vill prata med oss, både fanzines och stora tidningar. Även fransmännen verkar på gränsen till galna. I somras besökte jag vårt distributionsbolag United Musik och de behandlade mig som en rockhjälte. Snacka om overkligt, men givetvis är det enormt kul.

Egen producent
1996 upplöstes poprockbandet CLOUD CATCHERS efter två plattor. Nu ville sångaren Florström göra något alldeles nytt och samtidigt utveckla sin röst. Det blev opera. Tillsammans med cirka 200 personer ingick han i en stor kör och fick lära sig sjunga i stämmor. Gitarristen Johansson fortsatte med musiken, blev studiomusiker och började samtidigt intressera sig för den tekniska biten. Första gången Johansson fick höra en demo från GENEROUS MARIA var hans omdöme hårt.

- Den första tanken som slog mig var att "Det här gör jag mycket bättre i min egen studio", säger Johansson.

När bandet förra året släppte en split-platta tillsammans med stockholmarna i SKUA stod Johansson för både mixningen och produktionen tillsammans med Nille Perned (INCKA, KENT). Dessutom medverkar Johansson på både gitarr och sång.

- Jag blev mer och mer involverad, förklarar han och tar en klunk av den svalkande ölen . När förste gitarristen George Winnberg slutade gled jag bara in i bandet.

Förutom Florström och Johansson består bandet även av gitarristen Ulrik Nilsson, basisten Jesper Klarqvist (CLOUD CATCHERS) och trummisen Mats Ohlsson (MOBILE MOB FREAKSHOW).

Mognare musiker
Johanssons sätt att spela och riffa påminner mycket om amerikanarna i MONSTER MAGNET, något Johansson knappast förnekar.

- Visst. MONSTER MAGNET är en av mina största inspirationskällor så det är klart att det hörs. Men ett riff är ett riff och man måste kunna förvalta det. Dessutom är det så jag spelar och sämre influenser än dem kan man ju ha.

Än en gång spelar alltså Florström och Johansson ihop. Vad är det då som är den största skillnaden idag jämfört med förr?

- Vi har blivit äldre, skrattar bägge två. Erfarenheten har förhoppningsvis gjort oss visare. Men framförallt har humorn och distansen till vad vi gör blivit viktigare.

THOMAS OLSSON

 

BACK