METALSHRINE.COM

Intervju med Göran Florström (sång), Dan Johansson (gitarr) & Jesper Klarqvist (bas)

1. Vad sysslar du och Generous Maria med just nu?

Göran Florström: Just nu sitter jag och lyssnar på Grand Magus. Annars är det mycket förberedelser runt skivsläppet och release-gigen på Cronan (i Gbg) den 19:e april. En del att stå i...

Dan Johansson: Dessutom skrivs det väldigt mycket nytt material just nu. Vi är inne i en kreativ riffmanglingsprocess där vi känner oss fram med nya, hårda beats.

2. Vad är det du minns bäst från inspelningarna av Command of the New Rock?

GF: Vad minns jag egentligen... Det var en skön och avspänd stämning under den här inspelningen. Inga stora gräl och uppslitande scener även om tid och sånt var begränsat, inga nyheter. Jag blev rejält hårt körd med under sångsessionerna av vår producent Dan, det har etsat sej fast..."sluta plåga mej nu!!" Fast jag är glad för det nu eftersom jag gillar hur det kom ut. Lite jobbiga grejer var det ju mot slutet är klart..

DJ: Trubblet mellan producenten och ljudteknikern minns man ju, de vart inte så såta vänner direkt, efteråt.

3. Vilken låt från Command of the New Rock är du mest nöjd med?

GF: Det är många det, lättare att peka ut den jag inte är nöjd med, men det har jag ingen lust till... Topplistan varierar lite dag för dag, just nu är det Big shiny limo och A bed at the edge of the universe, tätt följt av All units are out. Bridge out of time är en växare för mej så den kanske slår sej in på listan en dag.

DJ: A bed at the edge of the universe, tycker den sammanfattar ganska bra vad vi håller på med. Både tungt och melodiskt utan att tappa neanderthal vibben.

Jesper Klarqvist: All units are out och speciellt solot som jag tycker är grymt och Bridge out of time som blev så mycket bättre än vad vi hade trott.

4. Har det inträffat någon Spinal Tap incident med Generous Maria?

GF: Känns som man är där allt som oftast... Med Spinal Tap i bakhuvet ser man på sina bandkompisar, och sej själv också för den delen, med lite andra ögon så att säja. Det kan förändra ett vanligt rep helt klart till det bättre.

JK: Vi har ju ständigt bråk i replokalen om vilken stärkare som går mest till 'eleven'. Men det där med aluminiumfolien på gurkan får vi inte till...

5. Artworket till skivan är otroligt snyggt, vem har målat bilderna och hur fick ni idén till de teckningarna?

GF: Ja, visst är det snyggt! Malleus kallar dom sej, ett kontnärspar från Italien, Urlo och Poia. Dom gör en massa utspejsade grejer, skivomslag och affischer och webdesign, tror jag också. Dom spelar i Ufomammut båda två. Idén kommer från filmen "2001 - a space odyssey". Den första delen när dom här apmänniskorna går runt i sitt stenlandskap och en vacker dag dyker det upp en stor monolit utanför grottan och sänder massa signaler till dom som förändrar livet rätt drastiskt. Den här monoliten ville vi så klart ha till ett gitarrhuvud och sen leker vi lite med orden, en "ny klippa" med lite större dragningskraft mitt ibland alla deras andra klippor.. Så Malleus gjorde verkligen ett strålande jobb runt dom här grundidéerna.

6. Vem skulle du helst av allt vilja se som gästartist på en Generous Maria spelning?

GF: Jag skulle ju inte ha nåt emot att räcka över micken till Iggy en låt eller två.

DJ: Ozzy Osbourne!!!!

JK: Jag skulle ju säga Bon Scott, vilken kille...eller att få jamma med Bill Ward fast för 20 år sen.

7. Hur tycker du den svenska hårdrockscenen ser ut idag? Det kommer många stonerband från Sverige, vilka är dina favoriter?

GF: Den ser ju faktiskt inte alls tokig ut. Finns inte bara otroligt mycket band utan också mycket bra band. Sen om det är stonerrock eller inte skiter jag i. Mammoth Volume och Grand Magus är väl dom jag först kommer att tänka på. Har lyssnat en del på våra stallkompisar Backdraft på sistone och deras platta är också förbannat bra. Trevligt liveband också.

DJ: Ja, den ser bra ut! Det kommer hela tiden ut nya och intressanta akter från gamla Svedala! Har däremot inga direkta favoriter, men gillar Mustasch en del.

JK: Mammoth Volume är bra - breda influenser verkar det som och går lite udda vägar vilket är spännande. Och som tidigare nämndes - Mustasch - som känns bra. Go attityd, bra låtar.

8. Vilken var den första, och senaste, skivan som du köpte?

GF: Den första måste ha varit nån Sweet-singel, Ballroom blitz eller nån. Jag var gravt inne på dom då. Den senaste var Thulsa Doom´s "The seats are soft...", den var väl så där... Näst senaste däremot, Johnny Cash, plattan heter bara Cash tror jag, är en riktig höjdare. Har liksom inte upptäckt honom förrän nu.

DJ: Den första var Sticky fingers med Rolling stones och den sista Red dirt girl med Emmylou Harris.

JK: Första i min samling var Sweet - Desolation Boulevard...? Och senaste...jag köper i klump och så minns jag inte alla jag köpte men i senaste klumpen fanns nya Fu Manchu med bland annat.

9. Berätta något som ingen vet om Generous Maria och som ni bara väntar på att få en fråga om?

JK: Varför undrar ingen över vårt motto: Big man, big amplifier, big cock...men vi har väl aldrig riktigt utvärderat huruvida det stämmer...

10. Vilket är ditt bästa respektive sämsta turnéminne?

GF: Jag kommer mest ihåg gigs som varit sköna lite här och där, kan inte peka på just den gången. Sämsta, är väl när man fått sova på scen på ställen eftersom man missat var det var meningen annars...det är inga vackra minnen.

DJ: Sämsta måste väl va när vi stoppades i ungerska tullen och fick sitta en hel dag där medan de letade efter "Heroin, Kalashnikovs and refugees."

11. Händer det att ni spelar någon cover, och i så fall vilken/vilka?

JK: Det jammas en del på andras låtar titt som tätt - Sabbath, Jethro Tull och diverse annat men det blir aldrig mer, mest för vi lägger helst tid på eget material. Och så har vi inte riktigt enats om den där covern med det lilla extra som vi kan ta ett steg längre och som alla är överens om.

12. Vilket är det bästa svenska rock bandet genom tiderna?

GF: Neon Rose.

DJ: Pugh Rogefelt.

JK: November.

13. Vilka är dina 5 favoritskivor?

GF:
Stooges - Funhouse
Black Sabbath - Master of reality
Sir Lord Baltimore - Kingdom come
AC/DC - Let there be rock
Velvet Underground - White light/white heat

DJ:
Rolling stones - Exile on main street
Iggy & the Stooges- Raw power
Beatles - Revolver
Radiohead - Paranoid android
Black Sabbath - Master of reality

JK:
Jethro Tull - Benefit
Black Sabbath - Black Sabbath
Black Sabbath - Paranoid
Jam - Setting Sons
AC/DC - Highway to hell

14. Vilka är Generous Maria´s framtidsplaner?

DJ: Att göra färdigt låtar till nästa platta, spela så mycket ute som det bara går, och vara lyckliga!

15. Har du någon hälsning till era fans?

DJ: Vov vov, rock on!

GF: Och missa inte att kolla upp Command of the new rock!

 

BACK